Gebze Topraklama Ölçümü

Gebze Topraklama Ölçümü

Hayatımızın merkezi haline gelen ve işlerimizi yürütürken ihtiyaç duyduğumuz elektrik bizlere büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Aydınlatmadan ısıtmaya, sağlık sektöründen ulaşıma, evlerden büyük fabrikalara kısaca akla gelebilecek her alanda elektrikten faydalanmaktayız. Bu kadar çok alanda kullanılabilmesi sayesinde oldukça yararlı olan elektriğin doğru şekilde kullanılması son derece önem taşımaktadır. Aksi halde umulmadık kazalar ve hayati tehlikeler meydana gelmesi kaçınılmazdır. Bu tür olumsuz durumlarla karşılaşmamak için gerekli olan elektrik yalıtımları yapılmalı, oluşabilecek tehlikelere karşı güvenlik önemleri alınmalıdır. Bu noktada alınabilecek en kullanışlı önlem topraklama yapılmasıdır. Topraklama kısaca bir elektrik devresine toprak hattı bağlanması anlamına gelmektedir. Toprak hattından geçen elektrik direncinin değerlendirilmesi ise Gebze topraklama ölçümü olarak ifade edilmektedir.

Topraklama Ölçümü Nasıl Yapılır?

Fazla elektrik direncinin toprağa aktarılmasını ve bu sayede etrafa tehlike saçılmasını önleyen topraklama yöntemi belirli periyotlarla kontrol edilmelidir. Bu kontroller sayesinde topraklamada bir aksaklık varsa bu durum erkenden fark edilir ve herhangi bir zarar doğmadan sorun giderilir.

Topraklama direncinin ölçümü iki şekilde yapılabilmektedir. Birincisi daha montaj sırasında gerçekleştirilen ölçümdür. Burada yapılan topraklama ölçümü montaj sırasında yapılması gereken olağan ölçümlerdendir. Diğer bir ölçüm şekli ise belirli aralıklarla yapılmasıdır. Böylelikle düzenli kontrol sağlanmakta ve bir sorun varlığı halinde gerekli önlemler derhal alınmaktadır.

Topraklama Ölçümü Yapan Cihazlar Nelerdir?

Topraklama ölçümleri çeşitli araçlar kullanılarak yapılabilmektedir. Bu konuda eğitim ve sertifika almış SMM belgeli mühendisler bahsedeceğimiz araçlar yardımıyla topraklama ölçümleri rahatlıkla yapılabilmektedir. Topraklama ölçümü yapan cihazlar şunlardır:

  • Avometre
  • Multimetre
  • Toprak Megeri
  • Fluke 1663
  • Priz aracılığı ile

Bu araçlar ile genel kullanım alanlarında yapılan ölçümler neticesinde elde edilen ölçümün 10 Ω olması kabul edilebilir bir değerdir. Ancak daha yüksek risk taşıyan büyük çaplı fabrika veya tesislerde bu değerin 2-5 Ω arasında olması gerekmektedir.

Topraklama Ölçümü Hangi Aralıklarla Yapılmalıdır?

Elektrik kaçağı yaşanması bizler ve etrafımızdakiler için hayati risk taşıyan durumlardandır. Bu tür durumların yaşanmaması ve hayati güvenliğin sağlanması için topraklama yapılan yerlerde düzenli aralıklarla ölçüm yapılması önerilmektedir. Özellikle büyük işletme ve tesislerde bu kontrollerin yapılması olası büyük faciaların önüne geçecektir. Bu nedenle henüz maddi veya manevi bir zarar ortaya çıkmadan zamanında Gebze topraklama ölçümü yapmanız gerekmektedir. Yapacağınız ölçümleri ise tek bir seferde sonlandırmayıp belirli zaman aralıklarında tekrarlamalısınız. Önerilen topraklama ölçümü periyotları şu şekildedir:

  • İşletmenin sabit olmayan ekipmanları için : 6 aylık periyotlarla
  • İşletmenin sabit olan makine ve cihazlar için : 1 yıllık periyotlarla
  • Elektrik üretim, iletim ve dağıtım tesisleri için : 2 yıllık periyotlarla
  • Ticaret merkezleri ve sanayi tesisleri için : 1 yıllık periyotlarla
  • Enerji nakil ve dağıtım hatları için       : 5 yıllık periyotlarla
  • Yapılan topraklama dirençlerinin kontrol edilmesi ve ölçülmesi : 2 yıllık periyotlarla gerçekleşmelidir.

Topraklama Ölçümü Yapan Firmalar Gebze

Gebze ilçesinde Gebze topraklama ölçümü yaptırmak isteyenler için sertifikalı ve SMM belgeli mühendislerimiz ile sizlere hizmet vermekteyiz. Yaptığımız ölçümler neticesinde hazırladığımız ölçüm raporlarını sizlere sunmaktayız. Daha güvenli bir ortamda yaşamak ve elektrikten kaynaklanan olası riskleri bertaraf etmek için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.

WhatsApp
Bizimle iletişime geçin.
Merhaba,
WhatsApp butonuna tıklayıp bizimle direk iletişime geçebilirsiniz.