Geçmişten günümüze elektriğin kullanım alanı genişlemiş ve hayatımızın her alanına yayılmıştır. Elektriğin varlığı hayatımızın o kadar ayrılmaz parçası haline gelmiştir ki artık elektrik olmadan yaşamın devamı düşünülememektedir. Fakat hayatımızda bu kadar önemli role sahip elektriğin görmezden gelemeyeceğimiz zararlara yol açtığını da görmekteyiz. Yanlış veya fazla elektrik kullanımı neticesinde birçok can ve mal kaybı yaşanmaktadır. Bunların temelinde de genellikle elektrik kaçağına rağmen topraklama yapılmaması yatmaktadır.
Topraklama en basit tabiriyle fazla elektriğin toprağa gömülmesi anlamına gelmektedir. Genellikle iletken bakır tellerin elektrik kaçağı olan yer veya cihazlarla bağlanarak bu fazla elektriğin toprağa aktarılması şeklinde gerçekleşmektedir. Topraklama ölçümü yaptırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Topraklama Ölçümü Nedir? Nasıl Yapılır?
Fazla elektriğin etrafa yaydığı tehlikelerden korunmak için topraklama yöntemine başvurulmaktadır. Ancak tek başına topraklama yapılması bu tehlikeleri bertaraf etmek için yeterli değildir. Topraklama işleminden sonra yapılan işlemin sağlık şekilde devam edip etmediği, hala elektrik kaçağının mevcut olup olmadığı kontrol edilmelidir. İşte topraklama işlemi sonrasında yapılması gereken bu kontrol yöntemine Tuzla topraklama ölçümü denmektedir. Topraklama denetimini sağlayan bu ölçüm topraklama işleminin beklenilen şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini teyit etmek amacıyla yapılmaktadır. Bu yöntem topraklama işleminin hemen ardından gerçekleşebileceği gibi belirli dönemsel aralıklarla da yapılması gereklidir.
Topraklama Ölçümü Hangi Aralıklarla Yapılmalıdır?
Fabrika gibi büyük çalışma alanlarında elektrik kullanım miktarı oldukça fazladır. Elektrik kullanımına çok fazla ihtiyaç duyan işyerlerinde elektriğe bağlı arızaların yaşanması da sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bunun en çok karşımıza çıkan örneği elektrik kaçağıdır. Elektriğinin yoğun olduğu alanlarda ortaya çıkan elektrik kaçağı elektrik çarpması, patlama veya yangın gibi farklı tehlikeleri de beraberinde getirmektedir. Ortaya çıkması muhtemel elektrik kaçağı kaynaklı tehlikelerin engellenmesi için başvurulması gereken ilk yöntem topraklama ve topraklama ölçümü yapılmasıdır. Var olan topraklamanın ardından belirli aralıklarla veya topraklama yapıldıktan hemen sonra kontrol amaçlı ölçümü de yapılmalıdır. Tuzla topraklama ölçümü için önerilen belirli dönemsel aralıklar bulunmaktadır. Buna göre:
Sabit tesisler bakımından:
- Elektrik üretim, dağıtım testisleri 2 yıl
- Enerji nakil, dağıtım hatları 5 yıl
Sabit olmayan tesisler bakımından
- Yer değiştirebilen işletme ekipmanları 6 ay
- Sabit işletme ekipmanları 1 yıl
Ticaret merkezleri ve sanayi tesisleri bakımından
- Topraklama dirençlerinin kontrolü 1yıl
- Diğer topraklama tesisleri kontrolleri 2 yıl aralıklarla yapılmalıdır.
Belirli aralıklarla yapılacak olan topraklama ölçümleri ortaya çıkması muhtemel elektrik arızalarının tespit edilmesini ve bir an önce ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Böylece işletme ve çevresinde zarar oluşması engellenmektedir.
Topraklama Ölçümünü Kim Yapar?
Tuzla topraklama ölçümü yapılması ve devamında rapor sunulması alanında uzman elektrik mühendisleri tarafından gerçekleştirilmelidir. Ayrıca bu mühendisler Elektrik Mühendisleri Odası’na kayıtlı olmalıdırlar. Mega Elektrik Mühendislik firmamızda çalışan yetkin elektrik mühendisleri sayesinde topraklama ölçümü yaptırmak isteyen müşterilerin ihtiyaçlarına en hızlı şekilde cevap vermektedir. Sizler de firmamıza başvurarak elektriğin yoğun olduğu alanlarda topraklama ve topraklama ölçümünüzü yaptırabilirsiniz.